Ingvar N629 skrev:Mineral- og syntetolje
De syntetiske oljene som finnes i butikken er stort sett raffinerte mineraloljer, de er "syntetisert" til å få ønskede egenskaper. Men forskjellen er likevel stor! Gjennom prosessen blir oljen renere og inneholder mindre koksende og tjæredannende emner, oljen tåler da også høyere temperatur. Noe å tenke på i en turbomotor! En mineralolje inneholder karbonkjeder av varierende lengde, men den mest holdbare oljefilmen av en gitt tykkelse, er den som dannes av olje med lange karbonkjeder! Disse fletter seg sammen og danner en solid matte; oljefilmen. En raffinert mineralolje som vi kaller syntet, er raffinert til den har lange karbonkjeder av lik lengde. Karbonkjedene i disse oljene er
6-10 ganger lenger enn kjedene i en mineralolje! Når oljen utsettes for trykk og slitasje så vil kjedene klippes opp i kortere lengder, til oljefilmen til slutt bærer dårlig. En mineralolje har derfor kortere levetid enn en "syntetisert" olje, teoretisk sett 6-10 ganger! At oljen er svart betyr altså ikke at den må byttes, det betyr bare at oljen gjør sin jobb med å holde skiten flytende (det finnes selvsagt en metningsgrense). Tenk på girolje! Den blir aldri svart, men den males istykker av de høye trykkene mellom tannhjulene. Girolja kan altså være helt utslitt, uten at det synes.
En syntetisk olje er mer viskositetsstabil ved forskjellige temperaturer, den vil altså være mer lettflytende når det er kaldt, mens den beholder nødvendig tykkelse når det blir varmt. Mineralolje har ikke disse egenskapene i like stor grad, så derfor inneholder mineralolje mer VI-improvers, som det heter. Dette er "tråder" som kveiles og retter seg ut avhengig av temperatur (nå snakker vi ångstrøm, ikke centimeter, så glem trådene i mors syskrin

). VI-improvers brytes ned etterhvert, spesielt ved høy temperatur og belastning, og mineraloljen vil dermed få dårligere viskositetsstabilitet. Nok en grunn til å velge syntet.
En delsyntet er en mineralolje iblandet en dæsj syntetolje. Hvor mye, er det helt umulig å vite, men det varierer vanligvis mellom 30-70 %. Verdt prisen i forhold til syntet? Neppe.
Viskositet
Hva bør man velge? Jo, viskositeten er alt bestemt av produsenten. Hva som passer motoren kommer an på oljepumpe, klaringer i lager osv. Noen påstår at de må ha en xW50 istedenfor en xW40 (når det er angitt xW40 for motoren) for at olja skal være tykkere ved varm motor, eller enda verre, en xW60. Dette er tull. Har man problemer med for varm motor, så er uansett tykkere olje å angripe problemet fra feil ende.
Når det gjelder det første tallet, som angir oljens viskositet når den er kald, så er det mer å velge i, men følg produsentens anvisninger. Generelt kan man si at en 0Wxx gjerne lages av en base av høyere kvalitet enn en 5Wxx eller 10Wxx, rett og slett fordi det er vanskeligere å fremstille en 0Wxx.
Eksempel: Man kan gjerne bruke 0Wxx i f eks en B2X5-motor, men IKKE en xW50 eller høyere.
Oljetilsetning
Glem det, totalt unødvendig. Oljen man heller i motoren har allerede en rekke tilsetninger, faktisk opptil 25 %! Ekstra tilsetninger er stort sett tull, da de aldri er i bruk! Unntaket er disse tilsetningene som inneholder de samme tilsetningene som olja gjør, og som skal forlenge livet til en gammel olje ved å erstatte forbrukte tilsetninger, men vil man virkelig bruke det istedenfor å bytte olje? Neppe.
Teflontilsetninger sies å redusere motorens indre friksjon, men friksjon mellom hva? Lager og oljefilm? Nei, det kommer ikke til nytte før oljefilmen er brutt, og da kan det utsette skjæring av lageret med flere millisekunder. Verdt det?
Gamle myter
Bør man bruke mineralolje i en gammel motor for å unngå lekkasje?
Med forbehold om at viskositetsgradene er de samme, så er dette tull, med mindre oljens overflatespenning ikke er lavere for en syntet. Med tanke på karbonkjedenes lengde så holder jeg det for usannsynlig. Syntetolja vil heller ikke fjerne gammel skit som holder pakningene tette (som noen hevder) mer enn en mineral ville ha gjort. ALLE oljer inneholder detergenter (rensemiddel), samt tilsetninger som holder skiten flytende (dispergenter). Det har de gjort siden 50-tallet. Kvaliteten på rensemidlene har blitt bedre med årene, så en
moderne olje vil rense bedre. Men dårlige oljer kokser, og mineralolje inneholder mer koksdannende emner og tåler høy temperatur dårligere.
Er en syntetolje tynnere enn en mineralolje, og gjør dette at motoren vil lekke?
Tykkelsen (viskositeten) står på flaska, f eks 5W30. En mineral og en syntet av samme viskositetsgrad vil være like tykke ved like temperaturer!
Bør man bytte olje før vinterlagring?
Ja! Oljen samler opp syrer som dannes fra NOx som dannes under forbrenningen. Kjører man på E85 så kan det dannes eddiksyre fra rester av forbrenningen. Disses kokepunkt der så høyt at de vil forbi i olja. Det finnes tilsetninger i olja som skal nøytralisere syre, men de forbrukes. Resultatet er at oljen blir sur (lav pH), og dette vil man ikke ha stående over vinteren. Av samme grunn er det en god regel å bytte olje minst en gang pr år, uansett hvor kort kjørelengde man har.