Likte setningen:
"Motorolje er som merkeklær og flaskevann: et spørsmål om image, pris og følelser!"
http://nrk.no/programmer/tv/fbi/2258534.html
Her er et sitat fra en oljediskusjon, syntisk olje er oftest semi syntetisk... :
SITAT:
På en del gamle biler kan man risikere oljelekasje ved bruk av såkalte syntetiske motoroljer. Disse oljene inneholder ofte tilsetningsstoffer som løsner opp slam som har lagt seg rundt pakningene, og enkelte slike oljer medfører også at pakningene sveller mindre opp enn ved bruk av mineral-olje.
I en moderne bilmotor er det best med syntetisk motorolje. Dessverre så inneholder svært mange syntetiske motoroljer svært lite syntetisk olje!
På 80- og 90-tallet kranglet oljeprodusentene om hva som skulle til for å kunne kalle noe SYNTETISK. Noen mente at det måtte være snakk om oljer som er "man made". Det vil si oljer som er "konstruert" av kjemikere. Det skal mye til for å bryte ned den kjemiske strukturen i slike oljer. De tåler derfor langvarig bruk før oljeskift.
Andre mente at det måtte være godt nok at man tar utgangspunkt i en vanlig mineral/petroleumsolje og så prøver å være ekstra nøye med å rense ut stoffer som er skadelige for motorer.
Etter en rekke søksmål og motsøksmål i både USA og Europa ble resultatet at det fikk være opp til hver enkelt produsent hva man ville kalle SYNTETISK.
Dette har ført til at enkelte selger olje under dekke av å være syntetisk selv om det i virkeligheten (sett ut fra en kjemikers ståsted) er snakk om olje som kan bestå av så lite som 5% syntetiske stoffer. Dette er olje som koster under 1 krone literen å produsere. Ut til forbrukerne selges den gjerne for 70-80 kr literen i en innpakning som gir inntrykk av høy kvalitet.
Betegnelser som "Fully Synthetic", "Helsyntetisk", "100% Synthetic Formula" eller "Heavy Duty Synthetic Motor Oil" betyr derfor ikke at det er snakk om noe som er noe særlig bedre enn vanlig standard mineral-olje. For å kunne avgøre hvor bra en olje er, må man sjekke de tekniske dataene og være i stand til å forstå det man leser. 99,99% av forbrukerne er ikke i stand til/gidder ikke dette. Bilmekanikere har som regel også svært begrenset kunnskap når det gjelder akkurat dette. Det skyldes blant annet at dette området kun utgjør en mikroskopisk del av utdanningen deres.
Når det gjelder Biltema, så forbedret de motoroljene sine for et par år siden. Før kunne man få problemer med koksdannelse ved høye temperaturer, typisk tilfelle i en turbomotor. Men nå er den altså på nivå med det meste vanlige.
Felleskjøpet selger forøvrig like billig motorolje som Biltema. Denne har også helt vanlig kvalitet.
Enkelte tror at såkalte Racing-oljer er det beste som finnes. Castrols 10W-60 er glimrende til racing, men ikke i biler som bruker normale oljeskiftintervaller. En Racing-olje vil raskt forandre struktur. Etter noen 1000 km er den ikke lenger 10W-60. Den er kanskje 25W-30. Da vil man få en enorm slitasje ved kaldstart og heller ikke lenger den gode beskyttelsen ved høye driftstemperaturer.
- Saab 9-5 2.0 SE 1998 (257.000). Multifuel (LPG/Bensin) Skinn + manuellt gear.